Frågor och svar

F: Varför har Scandinavian Business Seating inte den europeiska miljömärkningen EU Ecolabel?

Svar: EU Ecolabel har certifierat ett brett utbud av produkter men har ingen gruppcertifiering för kategorin arbetsstolar. Etiketten gäller enbart användning av trä och textilier i möbler. Företag betalar stora summor för att certifiera sina produkter och kan kvalificera sig för EU Ecolabel enbart genom att använda miljövänligt papper i sina skrivare. När de har kvalificerat sig för denna märkning kan de visa den på sina webbplatser och låtsas att den även gäller produkterna. Detta kallas "grönmålning" och syftet är att lura kunden. Vi väljer att vara helt öppna med alla delar av vår verksamhet, eftersom samtliga påverkar miljön.

RBM är en del av Scandinavian Business Seating och arbetar kontinuerligt med förbättringar av miljöprestanda. Många produkter har redan nått standarder som är högre än de flesta certifieringar. RBM har slutat använda lim i nästan alla sina stolar. Bland aspekterna finns utbytbara tyger och utvalda återförsäljare samt mycket annat som garanterar kontinuerliga förbättringar när det gäller miljön.
 

F: Om ni har produkter som överträffar kriterierna för de nationella certifieringarna, varför skaffar ni då inte alla certifieringar?

S: (För alla produkter)
Vi anser att det är viktigt att fokusera på de största internationella certifieringarna. Det finns ett stort antal certifieringssystem och många av dem täcker samma aspekter. Vår 5/3-princip täcker alla områden som tillämpas internationellt, så varför inte hålla det enkelt
 

F: Ni påstår att era produkter överstiger kraven i Cradle to Cradle-standarden. Varför har ni då inte denna certifiering?

Svar: "Tre huvudområden kontrolleras för denna märkning:

  1. Materialkemi – vilka kemikalier används i materialen? Är de specificerade? Är detta de säkraste tillgängliga alternativen?
  2. Demontering – kan produkten demonteras i slutet av livscykeln? Kan den återvinnas?
  3. Återvinning – används återvunna material i produkten?

Detta är två av våra fem fokusområden när det gäller att bidra till en bättre miljö. Denna certifiering omfattar dock inte energiförbrukning vid transport och bearbetning. Eftersom Scandinavian Business Seating tar hänsyn till dessa aspekter använder vi uttrycket "beyond cradle to cradle”.